top of page

NAJČEŠĆA PITANJA

U slučaju puknuća cijevi da li sam dužan platiti kompletan račun za vodu?

Da, ako se puknuće desilo poslije Vašeg vodomjerila. Sva registrirana potrošnja na vodomjerilu bez obzira kako je utrošena (iscurila  zbog neispravne instalacije, puštanja vodokotlića i sl.), mora se platiti.

Da li moram platiti vodu koja iscuri u Vašem šahtu kod vodomjerila?

Da, ako voda curi poslije vodomjerila. U slučaju da propušta spoj prije vodomjerila ta Vam se količina vode ne zaračunava. Bez obzira da li curi prije ili poslije vodomjera molimo Vas da takve kvarove prijavite našoj dežurnoj službi jer je to u našem i vašem interesu.

Tko je dužan zaštiti vodomjerilo od smrzavanja?

Dolaskom zimskih uvjeta (zbog predviđenih niskih temperatura) korisnik je dužan zaštititi vodomjerno okno od smrzavanja. Internu vodovodnu instalaciju te vodomjer u vodomjernom oknu, potrebno je zaštititi kako da bi se spriječio gubitak vode i nepotrebni dodatni troškovi. Zidove i poklopac vodomjernog okna potrebno je zaštititi postavljanjem izolacijskog materijala, poput stiropora, stirodura, ili vreću napunjenu rastresitim izolacijskim materijalom postaviti u vodomjerno okno. Takav način osigurava kvalitetnu zaštitu od smrzavanja i omogućuje nesmetano očitanja vodomjera. Nije preporučljivo zamatati vodomjere krpama, kamenom vunom ili sličnim materijalima koji upijaju vodu jer mogu samo pogoršati situaciju

Da li je  voda ispravna za piće?

Da. Mi redovno kontroliramo i provjeravamo stanje i kvalitetu vode na kemijske spojeve i bakteriološku ispravnost. U slučaju neispravnosti vode bit ćete na vrijeme obavješteni preko radija i naše internet stranice.

Zašto je voda ponekad bijela?

Pojava bijele vode posljedica je otapanja sitnih mikroskopskih zračnih mjehurića u vodi koji nastaju u cijevima zbog visokog tlaka. Nakon nekoliko trenutaka, oslobađanjem mjehurića, voda postaje bistra te se  nakon par minuta potpuno izbistri.

To  je prirodna fizikalna pojava i nije posljedica prisutnosti klora u vodi za piće.

Zašto se u vodi ponekad osjeti miris klora?

Za sprječavanje razvoja mikroorganizama u vodi koristi se otopina klornog preparata natrijevog hipoklorita. Nakon dezinfekcije dio klora iz otopine potroši se na reakciju s organskim i neorganskim tvarima u vodi. a preostali dio ostaje kao slobodni rezidual klora dokazuje uspješnost postupka dezinfekcije, a to možemo osjetiti mirisom.

bottom of page